Autor: Mari Roonemaa
Allikas: www.puhkaeestis.ee
Eesti köök on uhke oma pikkade traditsioonide üle. Meie gastronoomiamaastik on kirev ning erineb piirkonniti, igal neist on oma identiteet. Maalähedane, puhas toit on see, mis ühendab rannarahvast, saarlasi, mulke, setusid, virulasi, Peipsi vanausulisi ja teisi piirkondi.
Eesti köök - tuttav ja tundmatu
Edu saladus peitub selles, et eestlased on hakanud meie oma toitu ja kohalikke köögitraditsioone tõeliselt hindama ja väärtustama. Koduse tumeda rukkileiva tegemine, metsaseente ja -marjade korjamine, kalapüük ja jahilkäimine ning oma koduaias köögiviljade kasvatamine ühendab nii tavainimesi kui professionaalseid köögikunstnikke. Traditsioonilised ja ammu unustatud põnevad maitsed ärkavad ellu moosikeetmisel, mahlapressimisel, kurkide soolamisel ja marineerimisel ning kapsa hapendamisel. Viimastel aastatel on peaaegu et võistluseks muutunud kodune karulaugupesto valmistamine.
Kohalikku kööki iseloomustab mitte ainult maalähedus, vaid ka peakokkade tihe suhtlemine ja koostöö toidutootjatega. Üha rohkem kasutatakse põnevaid hooajalisi tooraineid, mis on vahepeal unarusse vajunud nagu näiteks kase- ja vahtramahl, kuusevõrsed, nõgesed ja hapuoblikad jne.
30 parimat Eesti restorani White Guide Nordic nimekirjas
Lisaks kodumaistele toiduelamustele on Eesti restoranid tunnustatud tipp-gastronoomia poolest ka Euroopas. Mõjukas restoranijuht White Guide annab teada 30 parimat Eesti restorani, kuhu soovitab sööma minna:
NOA Chef's Hall (Tallinn)
180 Degrees by Matthias Diether (Tallinn)
Ö (Tallinn)
Puri Chef's side (Tallinn)
Alexander Chef's Table (Tallinn)
ORE (Tallinn)
GMP Pühajärve restoran (Otepää)
Horisont (Tallinn)
Tchaikovsky (Tallinn)
Restoran Leib (Tallinn)
Rannahotell (Pärnu)
Puri a la Carte (Tallinn)
Hõlm (Tartu)
Restoran Fotografiska (Tallinn)
NOA (Tallinn)
Ruhe (Tallinna lähistel)
Härg (Tallinn)
Moon (Tallinn)
Farm (Tallinn)
Tuljak (Tallinn)
SÖE (Tallinn)
Cru (Tallinn)
Restoran Wicca (Laulasmaa)
Restoran Joyce (Tartu)
Mantel ja Korsten (Tallinn)
Kolm Sibulat (Tallinn)
Kalarestoran Ku-Kuu (Kuressaare)
ANNO Koduresto & Veininurk (Tallinn)
Antonius (Tartu)
Aparaat (Tartu)
Baojaam (Tallinn)
Cafe Truffe (Tartu)
Kui soovid kogeda parimaid maitseelamusi, siis soovitame teha valik restoranijuhist White Guide Nordic. Täieliku nimekirja parimatest restoranidest leiad White Guide kodulehelt.
Järjest koguvad populaarsust toidumessid, -laadad ja -turud, kus saab kohtuda talunikega ning mekkida ja valida nende tooteid. Kuldne sügis toob endaga Hoidistemessi ja kohaliku toidu laada Olustveres, Lindora laada Setomaal, Suure Paunvere väljanäituse ja laada, Eesti leiva päeva ja sügislaada Eesti Vabaõhumuuseumis.
Materjalide avaldamistingimuste suhtes palume kontakteeruda Travelnews.ee toimetusega