Jõhvi balletifestival tuleb tänavu Tallinna

Jõhvi kontserdimaja juhi Piia Tamme sõnul on seekordse balletifestivali peamiseks uudiseks laienemine Jõhvist Rakverre ja Tallinna.

Peaesineja, Tšehhi Rahvusteater annab oma ainsad etendused Balti riikides ülimenuka tantsulavastusega „Solo for Three“. „Lisaks Jõhvi kontserdimajale asutakse üles ka Nokia kontserdimajas Tallinnas,“ täpsustas Piia Tamm. Jõhvi kontserdimajas toimub etendus 25.veebruaril ja Nokia kontserdimajas 27.veebruaril.

Tšehhi Rahvusteatri balletitrupi tantsulavastus „Solo for three / Soolo kolmele“ on kaasakiskuv ja vaimukas lugu, mis inspireeritud kolme 1960ndate ja 1970ndate aastate laulva poeedi elust ja lauludest – Jacques Brel, Vladimir Võssotski ja Karel Kryl. Kolm laulvat poeeti, kolm suurepärast kunstnikku, kolm inimest. Kolm erinevat kultuuri, isiksust, saatust.

Hoolimata eri keeltes laulude ja luuletekstide kasutamisest on rohkem seda, mis neid ühendab kui lahutab. Lavastaja on Tšehhi Rahvusteatri balletitrupi kunstiline juht Peter Zuska, kes ka ise Eestisse saabub.

Eeltoodule lisaks saab väita, et Jõhvi balletifestival on maskuliinsem ja rahvusvahelisem kui kunagi varem, sest festivali kunstilised juhid on mõlemad mehed – Juhani Terasvuori ja Viesturs Jansons. Terasvuori poolt kokku pandud Balletigala keskendub sel korral Skandinaaviamaadele ning asub kummutama väidet, et Skandinaavias balletti ei tantsitagi. Kummardusena põhjamaisele tantsukunstile teevad koostööd hiljuti oma 60. juubelit tähistanud Soome kultuskoreograafi Jorma Uotinen ja oma 50. juubelit tähistav Kaie Kõrb. Kõrb tantsib esimest korda elus Uotineni koreograafiat.  

Tähelepanu väärib kindlasti see, et Rootis Kuninglikku balletti esidab paar Jan- Erik Wikström ja Marie Lindqvist, kes on mõlemad saanud Rootsi kuninga käest Kuldtantsija tiitli. Esimene neist oli koos Age Oksa ja Toomas Eduriga Londoni Rahvusliku balleti esitantsija. Karge tantsukeelega Norra Rahvusballetti esindavad sel korral kuumad esitantsijad Kuubast Yoel Carreño ja Yolanda Correa.

Samuti on laval Soome uut tantsupõlvkonda esindav Tero Saarinen, kes on pälvinud üle maailma erilist tähelepanu kui üks Soome tantsusaadikutest. Loomulikult ei puudu Teater Vanemuise ja Rahvusooper Estonia esindused.

Laste balletigala kava juht, Tallinna Balletikooli õppejõud Viesturs Jansons toob Jõhvi üle 100 tantsulapse kõikjalt Eestist. Aastatega on tantsulaste tase tõusnud ning tänaseks on Jõhvi gala oodatud suursündmus balletilaste jaoks Pärnust Narvani.

Koostöös Põhjamaade saatkondadega on festivalil mahukas tantsufilmide programm, mis on kõigile tasuta. Lisaks toimuvad autogrammitunnid tipptantsijatega.

Jõhvi ja Rakvere vahel liigub igal päeval festivalibuss, paralleelne programm Jõhvis ja Rahveres toimub koostöös Kauri kooli ja Rakvere rahvamajaga. Jõhvi balletifestivali piletid on müügil Piletilevis, Piletimaailmas ja TicketPro’s. Gruppidele kehtivad soodushinnad kuni 20. veebruarini 2011.

KOMMENTAARID

(nimi)


 

huvitav etendus oli

Ettevõttest | Kontaktid | Autoriõigused | Professionaalidele
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.52832723sec.