Üleriigiline turismiobjekt Tallinna loomaaed nõuab ka riigi hoolt

Tallinna loomaaia liigirikkus, mitmekesisus ja põhjapoolseim asukoht, kus eksponeeritakse soojalembeseid eksootilisi loomi, tagavad eelise oma lähimate konkurentide Helsingi, Stockholmi, Riia ja Peterburi loomaaedade ees, kuid see nõuab ka senisest enam riigipoolset toetust.

Tallinna Kultuuriväärtuste Ameti juhataja Anu Kivilo sõnul peaks loomaaeda senisest suuremaid investeeringuid tegema ka riik, sest on ta ju üks neist kultuuriobjektidest, mis teenindab inimesi üle Eesti ning tegemist on ühe külastatavama turismiatraktsiooniga Eestis. „Järgmise aasta riigieelarve järgi ei toeta riik üldse loomaaeda ja samuti vähendas märkimisväärselt tänavust toetust, vaatamata sellele, et Riigikogu kultuurikomisjon arutas tänavu kevadel koos Tallinna linna, keskkonna-, kultuuri- ja rahandusministeeriumi esindajatega loomaaia väljaehitamiseks vajalike investeeringute korraldamist lähiaastatel ning kus tõdeti, et loomaaed on oluline riigiobjekt ja mis peaks ka riigi poolt olema toetatud," rääkis Kivilo. „Loomaaias eksponeeritut ei vaata ju ainult meie oma linna ja riigi kodanikud, vaid inimesed mistahes maailma paikadest. Järelikult on Tallinna loomaaed ka riigi ja linna maine kujundajaks kogu maailmas, millele peaks tähelepanu pöörama ka riik ning finantseerima oma riigi ainsasse loomaaeda."

Tallinna Loomaaia kollektsioon on märkimisväärse zooloogilise väärtusega nii rahvusvahelises kui ka kohalikus tähenduses. Paljud Tallinna loomaaias peetavad liigid on haruldused kogu Euroopas või isegi maailmas. „Loomaaianduslik tegevus on vastutusrikas ülesanne ning nõuab rahvusvaheliselt kehtestatud põhimõtete ja loomapidamistingimuste järgimist, mis nõuab suuri investeeringuid ja kulutusi," nentis Kivilo. „Ehkki veel väga palju on teha, tuleb samas tunnistada, et loomaaed on viimaste aastatega ka väga palju arenenud ning looma- ja külastajasõbralikumaks muutunud."

Tänavu on linn eraldanud loomaaiale 19,7 miljonit krooni, millele lisandub ka 21 miljonit krooni eurotoetust. Möödunud aastal eraldas linn loomaaiale 16,5 miljonit krooni.

Viimase viie aastaga on investeeringute raames käiku antud Sise-Aasia ekspositsioon, veelinnutiigid, alpinaarium, rekonstrueeritud troopikamaja, tähnikhüäänide ekspositsioon, amuuri leopardide ekspositsioon, elevantide ja lõvide välisekspositsioonid, millega on kasvanud ka loomaaia külastatavus (enam kui 30 protsenti).

Lähtudes oma põhiülesandest, organiseerib loomaaed näitusi, loenguid, korraldab ekskursioone, viib läbi temaatilisi koolitunde (zookool), festivale ja muid üritusi, üllitab trükiseid, korraldab konverentse, teenindab uurijaid jpm.

Hetkel on loomaaias suuremate projektidena käimas elevandimaja rekonstrueerimine, mille käigus valmib isaelevandi jaoks juurdeehitus hoonele ning rekonstrueeritakse põhjalikult vana majaosa. Uue hoonega saavad paksunahalised Euroopa Liidu nõuetele vastavad pidamistingimused ning ühtlasi paranevad ka töötajate töötingimused ja tagatakse tööohutusnõuded. Samuti jätkub lumeleopardi ekspositsiooni ehitamine, mis peaks valmima tuleva aasta suvel.

Tallinna loomaaeda külastab aastas üle 336 000 inimese.

Järgmise aasta 25. augustil möödub 70 aastat Tallinna Loomaaia asutamisest.

KOMMENTAARID

(nimi)


 

huvitav etendus oli

Ettevõttest | Kontaktid | Autoriõigused | Professionaalidele
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.57161403sec.