Euroopa kultuuripealinn 2024 – Tartu!

Üks kolmest 2024.aasta Euroopa kultuuripealinnast on meie oma kodune Tartu. Võit tuli tasavägises heitluses Narvaga, rahvusvaheline sõltumatu ekspertkomisjon tegi otsuse teatavaks augusti lõpus.

Eesti suuruselt teise linnaga on igal eestlasel oma suhe – kes on siin tarkust taga nõudnud, kes külastanud muuseume ja näitusi, kes aga lihtsalt läbi sõites linna imetlenud. See linn ei jäta kedagi külmaks, ka läbisõitja tunnetab siinset õhustikku. Vanamoeliselt võiks seda ehk nimetada Tartu vaimuks?

Aastal 2024 on Tartu kord olla läbi aasta terve Euroopa tähelepanu keskpunktis. Saavutatud tiitel tõi suurepärase võimaluse veelgi elavdada linna kultuurielu, tutvustada oma kultuuriväärtusi kogu maailma külalistele ning tuua kultuurisündmused ja -pärand linnarahvale koju kätte.

Tartu on juba rahvuslikust ärkamisajast peale olnud Eesti vaimne ja kultuuriline keskus, väljendab seda ka linna hüüdnimi: Emajõe Ateena. Siin on laulupidude traditsiooni häll, siin sündis esimene rahvuslik teater ja alustasid oma tegevust esimesed ajalehed ning kultuuriseltsid. Olles Eesti kultuuri sünnikohaks, on Tartu alati koondanud häid mõtteid ja tarku inimesi.

Kas teadsid, et Tartu on Baltikumi vanim linn? Seda kinnitavad vanad Vene kroonikad, kus Tartut on esmakordselt mainitud juba 1030. aastal, kui Jaroslav Targa väed linna vallutasid. Läbi ajaloo on Tartu käinud käest kätte, olnud sakslaste, venelaste, poolakate ja rootslaste võimu all. Oma pika ja värvika ajaloo vältel on Tartu kandnud palju erinevaid nimesid – Tarbatu, Dorpat, Dorpt, Dörpt, Derpt ja Jurjev.

Rootsi ajal 1630. aastal asutati siia esimene gümnaasium ja kaks aastat hiljem, 1632. aastal ülikool, kus on õppinud ja õpetanud mitmed maailmakuulsad teadlased ja haritlased. Siinsest ülikoolist võrsus esimene Eesti rahvuslik eliit. Tänasel päeval kuulub Tartu ülikool esimese 400 hulka maailma mainekamate ülikoolide reas.

Linn on koduks pea 100 000 tartlasele. Omanäolised puitlinnaosad, väärikas ülikool, huvitavad arhitektuuripärlid, mõnusad väikesed kohvikud, kirev kultuuri- ja spordielu, värvikas tänavakunst, arvukad muuseumid – neil kõigil on jutustada oma lugu.

Festivalid, kontserdid, teatrietendused, kogu elav ja värvikirev kultuurielu on linna omanäolise vaimse ja boheemlasliku õhkkonna säilitanud tänase päevani. Ajal on siin oma tempo ja mõõde.

KOMMENTAARID

(nimi)


 

huvitav etendus oli

Ettevõttest | Kontaktid | Autoriõigused | Professionaalidele
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.18083596sec.